Steun EU voor plan Sarkozy

De leiders van de EU-lidstaten zouden vanmiddag tijdens de Europese top in Brussel naar verwachting instemmen met het plan van de Franse president Nicolas Sarkozy voor een ‘Unie van de Middellandse Zee’. De Unie zal de samenwerking tussen de EU en de Mediterrane landen moeten versterken en zal een opwaardering zijn van de huidige samenwerking in het ‘Barcelona proces’. De plannen zijn nog weinig concreet; Ze zullen waarschijnlijk verder worden uitgewerkt door de Europese Commissie. Tijdens de EU-top in juni zullen de regeringsleiders over de invulling beslissen.

De acceptatie van de plannen geldt als een overwinning voor Sarkozy, al moest hij aanzienlijke concessies doen. Oorspronkelijk wilde Sarkozy een unie waarin alleen de landen rond Middellandse Zee vertegenwoordigd zouden zijn. De Duitse bondskanselier Merkel uitte kritiek op dat idee. Het zou volgens haar leiden tot verdeeldheid in de EU. In de huidige plannen worden er 39 landen bij de samenwerking betrokken, alle EU-lidstaten en de landen rond de Middellandse Zee. Sarkozy en Merkel werden het voorafgaand aan de top al eens en presenteerden de plannen samen.

Oostenrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië en Tsjechië waren sceptisch over de plannen. Ze zijn nog niet overtuigd dat de nieuwe ‘Unie’ iets kan toevoegen aan bestaande projecten.

De Poolse premier Donald Tusk kondigde vrijdag aan in Juni met een voorstel te komen om Oekraïne meer bij de EU te betrekken. „Als de Europese Unie intenser met aangrenzende landen wil gaan samenwerken, dan moeten ook de landen aan de oostgrens daarbij betrokken worden”, zei Tusk tegen journalisten.