Star Wars

De bal was onderweg van de stip naar de bovenhoek en je wist zeker dat hij in het net zou belanden. Hij leek behoorlijk scherp gemikt, met de nodige vaart. Misschien kon hij nog iets hoger en iets harder, maar dan nog, hij leek onhoudbaar. Die indruk kwam slecht uit, een onhoudbare bal zou uitschakeling betekenen. Er waren al zoveel penalty’s genomen en één daarvan was gemist door PSV. Na de onhoudbare bal zou PSV niet mogen doorgaan naar de kwartfinales van de UEFA Cup, Tottenham Hotspur wel. Nederland zou op clubniveau niets meer voorstellen.

Gelukkig had Heurelho da Silva Gomes, Gomes genoemd, snel zijn stalen veren aan zijn schoenen bevestigd. Met een bionische kracht kwam hij los van de grond. Een gewicht van 82 kilo schoot weg als een ballistische raket op zoek naar de satelliet die ergens schuin boven hem op het punt stond zijn vernietigende werk te verrichten. Een 191 centimer lang lijf zweefde door de lucht, toegerust met exact de juiste coördinaten. Maar, moet Gomes hebben gedacht, mijn God, wat moet ik nog ver.

Nu is God meestal op de hand van Gomes. Altijd bidt hij tot Hem, voor aanvang van de wedstrijd met die enorme witte handschoenen voor zijn ogen, of achteraf als hij Hem dankt met twee wijsvingers omhoog. Als een ware christen pocht hij niet, het kan altijd beter, en als het geweldig is gegaan, kwam dat door de Heer. Gans Eindhoven moet inmiddels gelovig zijn geworden; het licht van Gomes overtreft inmiddels dat van Philips.

Meer liefde dan tussen de grote doelman en het publiek in Oost-Brabant is haast ondenkbaar. Ze zijn daar goede keepers gewend, maar na Jan van Beveren, Hans van Breukelen en Ronald Waterreus bereiken de vibraties tussen Gomes en de supporters achter zijn doel een nieuw soort intensiteit.

Na het overlijden van zijn vader kleurden de tribunes groengeel, de kleuren van Brazilië, en met omhooggehouden vellen papier eerden zij GOMES O GOLEIRO GRANDE. De grote doelman hield de ogen niet droog. Net zo min als vier maanden geleden, toen PSV werd vernederd door Roda JC en de clowneske keeper met zijn flapoortjes ondanks de vier tegengoals werd toegezongen. Overal is de doelman de sufferd die een bal doorlaat – niet in Eindhoven. Daar weten ze een beetje Star Wars in de doelmond wel te waarderen.

De anti-satellietraket was geladen met liefde. Armen van rubber rekten zich uit tot hun verste punt, uitschuifbare vingertoppen gaven het projectiel net op tijd een zetje. Even later miste de vijand uit Londen een penalty. PSV won, met dank aan de keeper die juist alle anderen wilde bedanken, inclusief Hem daarboven.

    • Auke Kok