Spaanse verkiezingen

José Luis Rodriguez Zapatero won afgelopen zondag met zijn socialistische partij PSOE de parlementsverkiezingen in Spanje. Zapatero bleef zijn conservatieve concurrent Mariano Rajoy ruim voor in de strijd, zodat de PSOE opnieuw vier jaar mag regeren.

Wie een beeld wil krijgen van het land waar Zapatero’s PSOE de komende tijd de scepter zwaait, kan een beroep doen op het boek Spanje achter de schermen (Prometheus, 2001), geschreven door NRC-correspondent Steven Adolf. Ger Groot recenseerde het bij publicatie (Boeken, 07.12.01) en schreef erover dat Adolf ‘met iedere zin laat zien dat hij het land […] op zijn duimpje kent’. Zo legt Adolf op treffende wijze uit wat het verschil is tussen Spanjaarden en Nederlanders en hun houdingen ten opzichte van het landsbestuur. Adolf schrijft: ‘Spanjaarden huldigen het aanzienlijk kritischer beginsel dat autoriteiten per definitie niet deugen’.

Dat is in Nederland anders, waar volgens Adolf een stuk krampachtiger omgesprongen wordt met bestuurlijke dwalingen, waar men steeds opnieuw verontwaardigd is wanneer er iets verkeerd gaat. Adolf in wat volgens Groot de mooiste en treffendste zin is van het boek: ‘Het is de hypocrisie van de eerlijkheid die in Nederland heerst tegenover de eerlijkheid van de hypocrisie in Spanje’.

Enthousiast was Groot ook (Boeken, 02.11.07) later bij de bespreking van het boek Spaanse spoken van Giles Tremlett. Die was er in geslaagd ‘meeslepend te schrijven over aspecten van het Spaanse leven waardoor hijzelf werd geraakt’. Zo is er een verslag in te vinden van een flamenco- zangconcours in de Spaanse gevangenissen dat ‘om te rillen zo mooi en doorvoeld is opgeschreven’.

(SK)