Regering Somalië wil met iedereen praten

Mogadishu. In wat veel weg heeft van een wanhoopsdaad heeft de regering van Somalië zich bereid verklaard tot besprekingen met alle opponenten - ook de gewapende tak van de moslimextremisten in het land. De regering wilde tot dusverre alleen praten met gematigde opstandelingen en militanten die hun wapens inleveren. De koerswijziging kan er op duiden dat de regering zich in de hoek gedrukt voelt door de extremisten, die hun invloed in het land uitbreiden. De extremisten werden in 2006 nog verjaagd uit hoofdstad Mogadishu. Waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat het tot besprekingen komt: de opstandelingen hebben steeds als voorwaarde geteld dat Ethiopië zijn militairen uit Somalië terugtrekt. De Ethiopische troepen hielpen de regering van Somalië destijds de rebellen te verjagen. De regering weigert echter de Ethiopiërs weg te sturen.