Prijs voor foto’s rondtrekkende hyenamannen

Prijs voor foto’s rondtrekkende hyenamannen Amsterdam, 14 maart. „Ik ben uitgelaten en heel trots!” zegt Pieter Hugo (1976) aan de telefoon vanuit Kaapstad. Gisteren kreeg de Zuid-Afrikaanse fotograaf te horen dat hij de winnaar is van de KLM Paul Huf Award. Deze prijs van het Foam Fotografiemuseum wordt ieder jaar uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent van onder de 35 jaar. De jury koos het werk van Hugo uit 78 wereldwijde inzendingen. Volgens jurylid Willis Hartshorn, directeur van het International Center of Photography in New York, heeft Hugo „een sterk ontwikkelde visie, exceptioneel voor een jonge fotograaf.” De hier afgebeelde foto’s behoren tot de serie The Hyena & Other Men. Hugo raakte geïnteresseerd in het onderwerp nadat een vriend hem een foto toonde van een groep mannen die in de straten van Lagos, Nigeria, met een hyena rondliepen. Hugo wist de Gadawan Kura (vrij vertaald: hyena-mannen) in Benin City op te sporen. De mannen, vergezeld door een klein meisje, drie hyena’s, vier apen en een aantal pythons bleken rondtrekkende straatartiesten. The Hyena & Other Men is een van de vele series die Hugo in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Hij fotografeerde in 2004 de massagraven in Rwanda en maakte een serie indringende studioportretten van Zuid-Afrikaanse albinokinderen. De Huf Award bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam van drie weken en een expositie in het Foam in september 2008. Met het geldbedrag hoopt Hugo nieuwe fotoprojecten te kunnen financieren. „Ik kom net uit Nigeria waar ik gewerkt heb aan serie getiteld Nollywood. Maar meer vertel ik nog niet.” Foto’s Pieter Hugo Hugo, Pieter