‘Praag laat zich door VS de les niet lezen’

De Tsjechische en de Amerikaanse regering kunnen het doorgaans uitstekend met elkaar vinden. Ze sloten vorige maand – tot ergernis van de EU – een bilateraal akkoord over visumvrij reizen en ze werken samen aan de bouw van een omstreden raketschild.

Des te verrassender was gisteren de kritiek van de Tsjechische premier Mirek Topolánek op de VS: daar, zei hij, worden gevangenen gemarteld.

Topolánek reageerde met zijn kritiek op een deze week verschenen rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de mensenrechten in de wereld. In dat rapport staat dat in Tsjechië de mensenrechten in het algemeen worden gerespecteerd, maar ook dat er sprake is van corruptie bij politie en justitie en van discriminatie van minderheden, met name de Roma (zigeuners). De Tsjechische Roma, aldus het Amerikaanse rapport, staan op achterstand waar het onderwijs, huisvesting en toegang tot de arbeidsmarkt betreft.

Het rapport van het Amerikaanse ministerie staat onder andere stil bij de pogingen van oud-vicepremier Jirí Cunek, de leider van de Tsjechische christen-democraten, om weer zitting te nemen in Topoláneks regering waar hij in november, verdacht van corruptie, uit werd gezet. Volgens het rapport beweren critici in Praag dat de Tsjechische justitie het dossier-Cunek „onder politieke druk” heeft gesloten.

Premier Topolánek – die net weer thuis is na een Amerikareis en succesvol overleg met president Bush – reageerde op het rapport met de opmerking dat „een land dat marteling van krijgsgevangenen toestaat hem niet de les kan lezen over schendingen van de mensenrechten hier”. Aangenomen wordt dat hij doelde op de gevangenen in Guantánamo Bay. (AFP, Reuters)