Pierre Audi blijft tot 2012 leider festival

Pierre Audi heeft voor vier jaar bijgetekend als artistiek leider van het Holland Festival. Het festival bevat dit jaar onder meer een Messiaen-programma en de nieuwe Dante-opera van Andriessen.

Dat zei Audi vanmiddag in het Muziekgebouw te Amsterdam waar hij het programma van het komende festival bekend maakte. Audi is sinds 2004 festivaldirecteur, en twintig jaar artistiek leider van De Nederlandse Opera. Audi’s voorgangers, Ivo van Hove en Jan van Vlijmen zaten ieder zeven jaar.

Het Holland Festival opent op 31 mei met het toneelstuk Happy Days van Samuel Beckett. Beroemde Ierse actrice Fiona Shaw speelt een vrouw die tot haar middel is begraven in een berg puin, als in een plat gebombardeerde stad. Het festivalthema ‘Cielo e Terra’ (Hemel en Aarde) krijgt een religieuze uitwerking in de ‘Passielijn’, met drie eigentijdse passies en andere christelijke muziek. En de ‘Messiaenlijn’, met religieuze muziek van de Franse componist Olivier Messiaen, ter ere van diens honderdste geboortejaar.

De Nederlandse Opera brengt Messiaens Saint François d’ Assise in de regie van Pierre Audi. Het koninklijk Concertgebouworkest speelt onder leiding van Mariss Jansons de Turangalîla-symfonie. Verder zijn er uitvoeringen van La Transfiguration de notre Seigneur Jésus-Christ en Éclairs sur l’ Au-delà.

Componist Louis Andriessen maakt met Amerikaanse filmregisseur Hal Hartley de nieuwe filmopera La Commedia , gebaseerd op La Divina Commedia van Dante. Ook wordt van Andriessen na vijftien jaar De Materie herhaald. In het programma ‘In Memoriam Stockhausen’ klinkt de wereldpremière van Glanz, een opdrachtwerk dat de componist nog vlak voor zijn dood in december voltooide. Verder staan er uitvoeringen van Caminantes... Ayacucho van Luigi Nono, Stifters Dinge van Heiner Goebbels en een nieuwe Lucas Passie van Calliope Tsoupaki op het programma. Van de Argentijns-joodse componist Osvaldo Golijov worden een aantal stukken uitgevoerd, onder andere La Pasión ségun San Marcos en Ayre.

De Schaubühne van Berlijn komt met de theatervoorstelling Molière, waarin regisseur Luk Perceval verschillende stukken en het leven van Molière aaneenvlecht, in een drie uur durende sneeuwbui. Jeroens Willems en Barbara Sukova – ooit de muze van Fassbinder – spelen samen Quartett van Heiner Müller, een bewerking van Les liaisons dangereuses.

Verder heeft het festival op toneelgebied: een Arabische versie van Shakespeares Richard III, een Iraanse krimi, en een Mexicaans stuk over castraatzangers, waarin ook een Siamese tweeling en een centaur optreden.

Duitse choreograaf William Forsythe brengt twee dansvoorstellingen: Kammer/ Kammer en Decreation. Het Nationale Ballet brengt een reeks nieuwe variaties op Hans van Manens ballet Situation uit 1970. Danser en choreograaf Emio Greco sluit aan bij Andriessens Dante-opera, met een popopera en een dansvoorstelling gebaseerd op Dante’s Purgatori: Vagevuur.