Peter Pan is niet aardig

Jeugdtheatergroep Max oefent ‘Peter Pan was hier’, dat binnenkort in première gaat.

Ook Tinkelbel oefent in vliegen tijdens repetities foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 07-03-2008 / Repetitie van Theatergroep Max; Tinkerbell en Peter Pan. Krielen, Jorgen

Het verhaal van Peter Pan, het jongetje dat niet op wou groeien, werd ruim een eeuw geleden geschreven door J.M. Barrie. Maar hoe oud is Peter Pan, die in Neverland vertoeft zonder vader of moeder, zelf eigenlijk?

„Ik schat dat hij een jaar of twaalf is”, zegt Jef Van Gestel. Hij speelt Peter Pan in het toneelstuk Peter Pan was hier.

„De Peter Pan die ik speel is niet zo’n aardig jongetje”, vertelt Jef. „Hij raast maar door. Hij is impulsief en wat egocentrisch. Wat wil je ook, als je geen ouders meer hebt. Daar wordt een kind toch lastig van?” Trouwens, braafheid is raar als de hormonen door je lijf gieren.

Een kind spelen geeft een acteur veel vrijheid, vindt Jef. „Je kan plagen, klimmen, roepen; je kunt al je impulsen volgen. En je mag vliegen. Vliegen is best moeilijk; de bewegingen in de lucht zijn lastig te controleren en het tuigje om mijn middel dat aan de katrol moet zit soms erg strak.” Jef vindt de rol van Peter Pan zo leuk, dat hij soms in zijn spel blijft ‘hangen’ bij het repeteren. „Af en toe moet regisseuse Moniek Merckx mij corrigeren. Dan zegt ze: ‘en nu ophouden Jef, nu even serieus’.”

De première in Jeugdtheater de Krakeling is op 27 maart. Volg het dagboek van Jef als Peter Pan via tgmax.nl/nieuws.php

    • Jitka Buschman