Pas verschenen

literatuur

Alan Bennett: De ongewone lezer (The Uncommon Reader). Vert. Harm Damsma en Niek Miedema, Mouria, 144 blz. €14,90

Satirische novelle over ‘de Queen als boekenwurm’ is ‘zo geloofwaardig in zijn onwerkelijkheid, zo ontspannen in zijn veroordeling. Niemand anders had dit zo mooi gekund – het is Bennett op zijn best’ (J. J. Peereboom in Boeken, 30-11-07). Pieter Steinz schreef het voorwoord en trekt een parallel met het Nederlandse koningshuis.

Maria Dermoût: Verzameld werk. Querido, 678 blz. € 17,50

Nieuwe editie van het boek uit 1970 aangevuld met een nawoord van Hella S. Haasse: ‘Maria Dermoût (1888-1962) heeft gedaan wat geen Nederlandse schrijver voor of na haar in die mate gedaan heeft: als niet-Indonesische de stem van het land laten horen, het wezen van het volk, van verschillende culturen binnen dat volk, verbeeld’.

Henning Mankell: Italiaanse schoenen (Italienska skor). Vert. Clementine Luijten, De Geus, 344 blz. € 22,50

Na een fatale fout leeft een chirurg teruggetrokken op een Zweeds eiland. Op een dag verschijnt daar de vrouw die hij 40 jaar eerder heeft verlaten, het wordt een confrontatie met het verleden. Psychologische roman van de Zweedse thrillerschrijver Henning Mankell (Wallander-reeks).

Thomas Hürlimann: Veertig rozen (Vierzig Rosen). Vert. Gerda Meijerink, De Geus, 316 blz. € 22,50

Een getalenteerde pianiste uit een rijk Zwitsers-joodse textielfamilie geeft haar loopbaan op voor een huwelijk met een Zwitser wier macht, status en invloed zijn idealen vormen. Roman van de Zwitserse schrijver Thomas Hürlimann (1950) die ‘als vanouds indruk maakt met zijn schitterende stijl en muzikaliteit. [...] Hier is een liefhebber van fijne humor en ironie, van schitterende dialogen [...] en taalgrappen aan het woord’ (Wil Rouleaux in Boeken 23.03.07).

Marcel Möring: Bederf is de weg van alle vlees en andere verhalen. De Bezige Bij, 256 blz. € 12,50

Bundeling van de vier novellen die Möring schreef vanaf 1995. Bederf is de weg van alle vlees, ‘Magnifiek in de details’ (Hans Goedkoop in CS Literair, 14.04 .95), Nachtzwemmen, Modelvliegen en Een vrouw, de gelegenheidsnovelle voor de 80ste verjaardag van Harry Mulisch.

Margot Vanderstraeten: Schrijvers gaan niet dood. Atlas, 166 blz. € 19,95

Interviews met schrijvers die tot de oudste generatie uit de Nederlandstalige literatuur behoren.Foto’s van Stephan Vanfleteren.

NON-FICTIE

Henk van Os: Augustinus op het strand. Balans, 300 blz. € 19,50

Geïllustreerde uitgave met columns, lezingen, redes, beschouwingen, kritieken en korte essays over kunst van voormalig directeur van het Rijksmuseum Henk van Os.

Yasmina Reza: Dageraad, avond of nacht (L’aube le soir ou la nuit). Vert. Arthur Wevers, Meulenhoff, 172 blz .€ 17,90

Verslag van een jaar lang op campagne met presidentskandidaat Nicolas Sarkozy. ‘De schrijfster heeft zich met haar elegant bondige stijl in het hart van de spektakelsamenleving begeven, in het oog van de cycloon’ (René Moerland in Boeken, 31.08.07).

Ebru Umar: Turkse verleidingen. Archipel, 280 blz. € 18,95

In 2004 bezocht publiciste/ columniste Ebru Umar na tien jaar weer het land van haar ouders. Sindsdien reisde ze veelvuldig naar Turkije. Haar verhalen zijn nu gebundeld.