Opgewekte rock ‘n’ roll verbloemt het narcisme

That’ll Be the Day (1973)

Regie: Claude Whatham

€ 8,99 ****

De ‘Swinging Sixties’ waren al voorbij toen That’ll Be the Day in 1973 het levenslicht zag. Maar anti-establishment-sentimenten zijn nog sterk aanwezig in de film waaraan drie rockmuzikanten hun medewerking verleenden: David Essex (hoofdrol), Ringo Starr en Who-drummer Keith Moon in een piepklein rolletje. Essex speelt Jim MacLaine, die plotseling besluit zijn schoolboeken in het riviertje te gooien en de wijde wereld in te gaan, het slechte voorbeeld van zijn vader volgend. Als de film begint, gaat die er vandoor, kort na zijn terugkomst uit de Tweede Wereldoorlog – hij kan niet meer aarden. Jim gaat werken in Brighton: op het strand, in een vakantieoord en op de kermis. Door zijn vriendschap met scharrelaar Mike (een geestige rol van Ringo Starr) leert hij hoe hij meisjes moet versieren. Later lijkt hij zijn wilde haren ietwat te verliezen. Hoewel. Vlak voor zijn huwelijk ligt hij nog te vrijen met een vriendin van zijn aanstaande. Door de opgewekte rock ‘n’ roll-muziek op de soundtrack valt minder op hoe onsympathiek en narcistisch Jim is.