Onrust in Tibet breidt zich uit

Politie in Lhasa op 10 maart. Recenter beeld van de protesten was vanmiddag nog niet beschikbaar. Foto AP/ International Campaign for Tibet In this photo released by the International Campaign for Tibet, police are seen in Jokhang Square in Lhasa, Tibet, where protests broke out Monday March 10, 2008. Angry protesters set police and army cars on fire in the center of Lhasa Friday March 14, 2008, as the latest protest by monks against Chinese rule in Tibet turned violent, witnesses said. (AP Photo/International Campaign For Tibet) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES **
Politie in Lhasa op 10 maart. Recenter beeld van de protesten was vanmiddag nog niet beschikbaar. Foto AP/ International Campaign for Tibet In this photo released by the International Campaign for Tibet, police are seen in Jokhang Square in Lhasa, Tibet, where protests broke out Monday March 10, 2008. Angry protesters set police and army cars on fire in the center of Lhasa Friday March 14, 2008, as the latest protest by monks against Chinese rule in Tibet turned violent, witnesses said. (AP Photo/International Campaign For Tibet) ** EDITORIAL USE ONLY, NO SALES ** Associated Press

Winkels en politieauto’s zijn vandaag in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa in brand gestoken tijdens een groeiend protest tegen de Chinese overheersing. De ambassade van de VS in Peking meldt op basis van ooggetuigenverslagen dat geweerschoten zijn afgevuurd. Volgens staatspersbureau Nieuw China zijn er gewonden gevallen.

Honderden mensen hebben zich aangesloten bij de betogingen die boeddhistische monniken sinds maandag in Lhasa organiseren. Het zou gaan om de grootste demonstraties in twintig jaar.

De Chinese politie omsingelde vanochtend de drie belangrijkste boeddhistische kloosters in Lhasa. Twee monniken die zich bij de belegering met messteken van het leven probeerden te beroven zijn volgens Radio Free Asia in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Andere monniken zouden in hongerstaking zijn gegaan.

De onrust in Tibet is een dilemma voor China. Met de Olympische Spelen in het vooruitzicht kunnen de autoriteiten moeilijk al te hard optreden tegen de demonstranten.

Begin mei moet de Olympische vlam veilig op de top van de Mount Everest arriveren. Woensdag sloot Peking de noordkant van de berg af om te voorkomen dat Tibetaanse activisten er fotogenieke protesten zouden organiseren.

Eerder deze week verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat mensen die de Spelen aangrijpen om kritiek te leveren op de mensenrechtensituatie in China in strijd met het Olympisch Handvest handelen.

Opmerkelijk genoeg gaf Peking gisteren toe dat in er in Lhasa rellen zijn uitgebroken. Tibetaanse protesten worden meestal doodgezwegen door de autoriteiten. Staatspersbureau Nieuw China berichtte er deze week voor het eerst over.

Gisteren werden in India circa honderd Tibetaanse demonstranten opgepakt die op weg waren naar de Chinese grens. Zij staan de komende twee weken onder huisarrest in een Indiaas staatshotel.

De demonstraties roepen de grootschalige protesten van boeddhistische monniken in Birma vorig jaar in herinnering. Een woordvoerder van de in Londen gevestigde Free Tibet Campaign verklaarde tegen de BBC dat de Tibetanen in Tibet weten van de actie van de Tibetanen in India en zich door de internationale steun gesterkt voelen.

Tibet werd in 1951 door China bezet. Sindsdien zijn miljoenen Han-Chinezen onder druk van Peking naar Tibet gemigreerd. In 1987 en 1988 werden opstanden in Lhasa gewelddadig neergeslagen.

    • Bettine Vriesekoop