Nieuw verhaal uit CIA-kampen opgetekend

Opnieuw heeft iemand die is vastgehouden in het circuit van geheime CIA-kampen zijn verhaal levend kunnen navertellen.

In een vandaag verschenen rapport beschrijft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International wat er met de Jemeniet Khaled Abdu Ahmed Saleh al-Maqtari gebeurde nadat hij begin 2004 door het Amerikaanse leger werd opgepakt in Irak. Eerst zat Maqtari vast in de Abu Ghraib-gevangenis nabij Bagdad. Daarna kort in een Afghaanse cel en vervolgens 28 maanden in een detentiecomplex op een onbekende plek – naar hij zelf vermoedt Roemenië. In september 2006, vlak voordat de Amerikaanse president Bush het bestaan van de CIA-kampen erkende en zei dat deze inmiddels leeg waren, belandde hij in een gevangenis in Jemen. Daar kwam hij mei 2007 vrij.

Maqtari werd tijdens de eerste 32 maanden naar eigen zeggen gemarteld door de Amerikanen. Tijdens de maanden op de onbekende plek zat hij in volledige isolatie, in zijn cel werd hij gevolgd door camera’s. Hij werd geslagen, uit zijn slaap gehouden en – soms naakt – blootgesteld aan extreme koude en hitte, aan harde muziek, eentonig geluid en fel licht. Hij is nooit ergens van beschuldigd.

Het hele rapport is te vinden via: nrc.nl/buitenland