Ministerie VWS tegen nieuwe EU-regels voor voedseletiketten

Rotterdam. Waarschuwingen achter de toonbank bij de verse bakker over noten in het brood. `Bevat melk` op de schapkaart van de marktkraam die zalmsnippers verkoopt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil de huidige voorschriften voor de etikettering van allergenen uitbreiden tot niet-voorverpakte levensmiddelen. Maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is het met de plannen oneens. Het voorstel ”gaat voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van consumenten met een allergie om dit na te vragen”, aldus de Nederlandse reactie op de recente plannen van de Europese Commissie. Nederland vreest een te zware belasting van ”cateraars, marktlieden, bakkers en slagers”. Bovendien gaat het doorgaans niet om producten die internationaal worden verhandeld, dus heeft de EU er niets over te zeggen, aldus Den Haag.