Meer toezicht op financiële sector in VS

De Amerikaanse overheid wil het toezicht op financiële instellingen en de hypotheeksector aanscherpen om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. „Het is geen poging excuses aan te voeren of zondebokken te vinden”, zei minister van Financiën Hank Paulson. „Slechte inschattingen en ondermaats gedrag hebben bij alle betrokkenen tot vergissingen geleid.”

Paulsons aanbevelingen komen van de presidentiële werkgroep voor financiële markten, opgericht na de beurscrisis van ‘Zwarte Maandag’ in 1987. Hierin hebben behalve de minister ook centralebankier Bernanke en toezichthouders op Wall Street zitting.

De overheid heeft eerder al maatregelen voorgesteld om de huidige financiële crisis te beteugelen. Zo kondigde Bernankes centrale bank al aan de risicovolle ‘subprime’ hypotheken aan banden te leggen en bracht Paulson Amerika’s grootste hypotheekbedrijven samen om woningbezitters met betaalproblemen bij te staan. Bernanke noemt de eigen aanbevelingen nu „een passende en doelgerichte reactie op de gebreken in ons financieel systeem die hebben bijgedragen aan de huidige onrust op de financiële markten”.

Met name kredietbeoordelaars als Moody’s, Fitch en Standard & Poor’s moeten volgens Paulsons commissie beter gereguleerd worden. Hun transparantie moet groter worden, hun mechanismen om risico’s in te schatten beter. Kredietbeoordelaars hebben bijgedragen aan de crisis door waardepapieren op basis van de risicovolle subprime-hypotheken positiever in te schatten dan nu terecht blijkt.

De commissie stelt verder voor het federale en staatstoezicht op de hypotheeksector te vergroten en strenge landelijke licentievoorwaarden voor hypotheekmakelaars op te stellen. Deze laatste groep wordt verweten documenten van potentiële huiseigenaren te vervalsen, zodat duurdere hypotheken afgesloten konden worden op naam van Amerikanen zonder kredietgeschiedenis. De hypotheekmakelaars verdienden hierop.