Live-plaat Dimami heeft alles wat jazz moet hebben

cd jazz

Dimami: Nearby Distances ****

Er gaat niets boven een goed concert. Dat vond het trio Dimami (Dion, Makki en Miguel) blijkbaar ook toen het besloot de opnamen die de Vpro in januari 2006 in het BIMhuis maakte uit te brengen op cd. Het trio speelde die avond met twee gasten, saxofonist Mete Erker en gitarist Anton Goudsmit, en groeide met hen naar een hoog niveau. Het openingsstuk Indian Matters, met een glansrol voor altist Miguel Boelens, bevat alles wat jazz moet hebben: inzet, spanning en improvisatie, zonder dat het hersenloos wordt. Na dit overdonderende begin blijkt het kwintet ook prima overweg te kunnen met rustige, meer gespatieerde muziek. Het titelstuk klinkt als Charles Mingus in een bezonken bui en View from above bijna pastoraal dankzij een poëtische conversatie van Boelens, Erker en Goudsmit. Speelde die laatste vroeger als hij ‘loos’ mocht dolgraag in de stijl van Zappa, in All Black lijkt hij er eerder naar te streven funkgitarist James ‘Blood’ Ulmer in vetheid te overtreffen. Dat bassist/ leider Dion Nijland en drummer Makki van Engelen op deze fraai naturel opgenomen plaat nauwelijks soloruimte eisen, onderstreept hun voortreffelijke gastheerrol.