Lijk gevonden van ontvoerde aartsbisschop

Bij de Noord-Iraakse stad Mosul is gisteren het lijk gevonden van de ontvoerde chaldeeuwse aartsbisschop van Mosul, Paulos Faraj Rahho. De vondst volgde op de dood van 18 mensen bij een zelfmoordaanslag in Bagdad.

Volgens verschillende bronnen neemt het geweld sinds het begin van het jaar weer enigszins toe na een scherpe daling in het afgelopen jaar. Mosul heeft overigens nauwelijks geprofiteerd van de vermindering van het geweld. In de stad hebben moslimextremisten en criminelen nog vrij spel.

Aartsbisschop Rahho (65) had een slechte gezondheid en hoewel de doodsoorzaak nog niet vaststond, duidden de meeste berichten erop dat hij daardoor is overleden. Zijn lijk vertoonde geen wonden, aldus een zegsman van het lijkenhuis van Mosul. „Maar wat belangrijk is”, zei bisschop Raban al-Qas, een woordvoerder van de chaldeeuwse gemeenschap in Irak, „is dat hij is gestorven als gevolg van zijn ontvoering”.

Volgens christelijke bronnen waren er contacten geweest met de ontvoerders die Rahho 29 februari meevoerden. Een hoge politiefunctionaris zei dat ze 1 miljoen dollar losgeld hadden geëist. Bij de ontvoering waren drie begeleiders van Rahho gedood.

Wie achter de ontvoering zat is niet duidelijk. De Amerikaanse ambassade en het Amerikaanse opperbevel in Irak wezen vandaag naar Al-Qaeda-in-Irak.

De chaldeeuwse kerk, die losstaat van het Vaticaan maar het gezag van de paus erkent, telt ongeveer een half miljoen zielen, en is daarmee de grootste van de christelijke gemeenschappen in Irak. Als gevolg van het geweld in Irak, waarvan christenen als niet-islamitische minderheid nog extra doelwit zijn geworden, is volgens ruwe schattingen de helft van de Iraakse christenen uit het land weggevlucht. Volgens het rapport over religieuze vrijheid van het Amerikaanse State Department zijn er nog minder dan een miljoen christenen achtergebleven.

De zelfmoordaanslag in Bagdad had plaats vlakbij een van de belangrijkste kruispunten van de hoofdstad. Er vielen ook meer dan 60 gewonden. In Al-Zab, 35 kilometer ten zuiden van de noordelijke oliestad Kirkuk, werden twee mensen gedood bij een aanslag door een vrouwelijke zelfmoordterrorist. In een shi’itische wijk van Bagdad werd gisteren verder een correspondent van een plaatselijke krant vermoord. In Irak zijn sinds de Amerikaans-Britse invasie meer dan 100 journalisten vermoord. (AP, Reuters, AFP)