Laatste Potterfilm in tweeën

De boekenreeks is voltooid, maar in de bioscoophadden de fans nog twee films over tovenaarsleerling Harry Potter in het vooruitzicht. Goed nieuws, het worden er drie. Het laatste boek bevat gewoon te veel stof voor één film, zegt filmproducent Warner Bros.

Dat Warner het afscheid van J.K. Rowlings Potterreeks uitstelt, wekt geen verbazing. Wereldwijd brachten de eerste vijf films al 4,5 miljard dollar op. Het bedrijf ontkent dat geld de reden is om De Relieken van de Dood te splitsen. Het inkorten was volgens Warner-directeur Alan Hornvan altijd al zwaar. „Dit laatste, allerlaatste deel willen we echt goed doen.”

Hoofdrolspeler Daniel Radcliffe zei tegen The Los Angeles Times dat hij blij is met het besluit. „De andere boeken hadden subplots die weggelaten konden worden, maar het slot is een voortdenderend verhaal vanaf bladzijde één.”

Deel zes, Harry Potter and the Half-Blood Prince, komt eind dit jaar uit. De twee delen van Harry Potter and the Deathly Hallows staan gepland voor november 2010 en mei 2011. Pottersites vragen zich al af waar de breuk zal komen: na Harry’s vlucht op de draak, of na de vernietiging van het eerste ‘gruzielement’ misschien?