Klungelige kruimeldiefjes en ander moois op straat

Mean Streets

Regie: Martin Scorsese

€ 11,49 ****

Lovende kritieken kreeg Martin Scorsese toen hij in 1973 met Mean Streets de bioscopen binnenstormde. Scorsese volgt in Mean Streets een paar onbeduidende gangsters in Little Italy op Manhattan. Ze lopen zich vooral te vervelen en het is duidelijk dat ze nooit aan het milieu van kruimeldieven en oplichtertjes zullen ontsnappen.

Het was een rauwe tegenhanger van The Godfather van Coppola die een jaar eerder verscheen en die de opkomst van een machtige maffia-dynastie liet zien.

Scorsese filmde de klungelaars en wist het New York van de straat te vangen. Volgens critici was Scorsese ook een pionier in het gebruik van popliedjes om zijn beelden kracht bij te zetten of om daar ironisch commentaar op te leveren.

Allemaal waar, maar hij keek het af bij undergroundfilmer Kenneth Anger, die al in 1964 in Scorpio Rising toonde wat voor moois er op straat te zien was, en hoe je met een soundtrack kon spelen. Niet dat Scorsese te benepen was om zijn inspirator te noemen: op de onlangs verschenen tweede dvd met het werk van Anger kan hij alleen in superlatieven over de meester praten. Mean Streets geeft zo een mooi inkijkje in de genealogie van de cinema.

    • Ronald Rovers