Klacht van Defensie tegen ‘Argos’ ongegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van het ministerie van Defensie tegen het VPRO-radioprogramma Argos ongegrond verklaard. Volgens de Raad heeft Argos op correcte wijze wederhoor gevraagd voor twee uitzendingen.

Argos stelde op 17 en 19 oktober 2007 dat Nederlandse commandotroepen in 2002 zonder politieke toestemming geheime operaties hebben uitgevoerd in Afghanistan. Ze zouden zonder mandaat ver buiten Kabul hebben geopereerd. Ook zouden ‘special forces’ hebben deelgenomen aan de oorlog tegen de Talibaan.

Volgens Defensie klopt er niets van de uitzendingen van Argos. Minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie) heeft gesproken van „ufojournalistiek”. Volgens het ministerie had Argos de bevindingen eerder moeten voorleggen. De Raad voor de Journalistiek concludeert dat Argos ruim van tevoren per e-mail gedetailleerde vragen heeft voorgelegd.

De VPRO zal minister Van Middelkoop vragen zijn uitspraken over ufojournalistiek te herroepen. Defensie is daartoe „niet bereid”, zegt een woordvoerder. Volgens Defensie zegt de Raad niets over de inhoud van de uitzendingen, waar niets van zou kloppen.