Kamer: postkantoren mogen dicht

De sluiting van de postkantoren in Nederland gaat niet ten koste van de dienstverlening. De kwaliteit van de service is in de wet en door de toezichthouder voldoende gegarandeerd. Dat betoogde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) gisteravond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over de sluiting van de laatste postkantoren in Nederland.

Postbedrijf TNT en ING Bank, beide voor de helft eigenaar van Postkantoren bv, maakten eerder deze maand bekend dat de laatste 250 zelfstandige postkantoren de komende vijf jaar te zullen sluiten, omdat het gebruik van het postkantoor voor bankzaken en het afhandelen van post al jaren daalt. Daarom wordt de Postbank bij ING ondergebracht en richt TNT zich uitsluitend op postzaken. De sluiting zal leiden tot het verlies van ongeveer 1.850 arbeidsplaatsen.

Kamerlid Arda Gerkens van de SP, die het spoeddebat had aangevraagd, noemde het „een afgang” dat Nederland straks het enige land ter wereld zal zijn waar geen postkantoor te vinden is. Ze hekelde de „verschraling” als gevolg van de privatisering van het nutsbedrijf. Maar met deze opvatting kreeg ze weinig bijval in de Kamer. CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven wees erop dat TNT van 240 postkantoren, 560 postagentschappen en 1.300 servicepunten naar 2.600 verkooppunten in winkels wil gaan. Heemskerk wees erop dat toezichthouder Opta jaarlijks rapporteert over de kwaliteit van de dienstverlening. Een van de eisen is dat 95 procent van de post binnen 24 uur moet worden bezorgd.