Invalidegrap leidt tot ‘boycot’ theaterzaal

Cabaretier Theo Maassen organiseert een boycot tegen theater de Oranjerie in Roermond, waar het publiek wegliep toen Micha Wertheim grappen over gehandicapten maakte.

„Een heel vervelend bedrijfsongeval”, noemt cabaretier Micha Wertheim de ophef die dinsdagavond ontstond tijdens zijn optreden in Roermond toen hij harde grappen over gehandicapten maakte. Die grappen staan al een jaar lang in de tekst van zijn programma Micha Wertheim voor gevorderden, en er was nog nooit geprotesteerd – ook niet door andere gehandicapten die een van de vorige honderd voorstellingen hebben bezocht. Maar dit keer liep een groot deel van het publiek scheldend de zaal uit, waarna Wertheim voortijdig van het toneel verdween.

Dorien Pollaert, programmeur van theater de Oranjerie in Roermond, verklaarde meteen in de plaatselijke pers dat Wertheim de fatsoensnormen had overschreden en „er nooit meer in komt”. Eerst moest hij maar eens zijn excuses aanbieden. Die uitspraak komt haar nu te staan op een oproep tot een boycot. Wertheims beroemdere cabaretcollega Theo Maassen verklaarde gisteren dat hij uit solidariteit nooit meer in de Roermondse Oranjerie wil spelen – en dat Marc-Marie Huijbregts, Najib Amhali, Eric van Sauers, Ronald Goedemondt en Wim Helsen zich inmiddels bij hem hebben aangesloten. Tot onmiddellijke annuleringen zal dat niet leiden: tot deze zomer staat geen van hen in het Roermondse programmaschema.

Het incident werd veroorzaakt door een lichtje in de zaal. Wertheim dacht aanvankelijk dat er iemand zat te sms’en en maakte een honende opmerking. Maar dat was een misverstand; het bleek het display van de spraakcomputer te zijn van iemand in een rolstoel. Toen de cabaretier even later begon aan zijn vaste – nooit eerder serieus genomen - verhaal over invaliden als „profiteurs en racisten die onze westerse samenleving dreigen te ontwrichten”, werd dat onbedoeld opgevat als een persoonlijke scheldpartij tegen die ene man die zelf, in tranen, als eerste de zaal verliet.

Wertheim is overstroomd met aanvragen om in tv-programma’s op te treden, maar weigert alles. Op zijn site schrijft hij: „Dat de verontwaardiging van honderd mensen de landelijke pers haalt, beschouw ik als het zoveelste bewijs dat Nederland volledig op drift is geraakt.”

    • Henk van Gelder