Intieme ‘Johannes Passion’ van Nico van der Meel

cd KLASIEK Concerto d’ Amsterdam: J.S. Bach: Johannes Passion ***-- cd KLASIEK Concerto d’ Amsterdam: J.S. Bach: Johannes Passion ***--

cd KLASIEK

Concerto d’ Amsterdam:

J.S. Bach: Johannes Passion ***

Lichte elegantie, dat is wat opvalt aan het openingskoor O Mensch, bewein dein Sünde gross van Bachs Johannes Passion onder Nico van der Meel. Die opmerking roept meteen twee vragen op. O Mensch, bewein dein Sünde gross – was dat niet het slotkoor van het eerste deel van de Matthäus Passion? Inderdaad, maar in de hier gekozen versie 1725 (de tweede van vier), opent de Johannes er óók mee. En Nico van der Meel? Die kennen we vooral als tenor, of specifieker: als Nederlands kleurrijkste evangelist. Die rol neemt hij ook op in deze Johannes, maar hier dirigeert Van der Meel ook zelf; het Vlaamse koor La Furia en het barokorkest Concerto d’Amsterdam. Van der Meel benadrukt in zijn toelichting het piëtistische karakter van de Johannes in deze versie, en treft die sfeer ook. Zijn Johannes klinkt intiem. Opvallend goed zijn ook de Nederlandse zangers, met bas Frans Fiselier als zeer sympathieke Christus. Als geheel zou je deze opname soms iets meer van zijn felheid en gevoel voor drama toewensen – een felheid die Van der Meel als evangelist zelf wél realiseert. Het koor bezit (‘Wir haben ein Gesetz’) niet de perfectie waaraan we door concurrerende opnames gewend zijn geraakt, maar klinkt wel breed, ademend in de koralen: als gedroomde gemeentezang.

    • Mischa Spel