Internet Weblog van de dag

Geert Wilders Den Haag:1.3.7 Regeringsverklaring kabinet Balkenende vier. Geert Wilders. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Geert Wilders. In het weblog ‘De race van 2008’ schrijft Tom-Jan Meeus, Amerika-correspondent voor NRC Handelsblad, dat Geert Wilders ook onderwerp van gesprek is in Amerika: Denk niet dat Nederland iets betekent in de campagne. Maar er zijn hier wel conservatieven die de discussie over Geert Wilders’ film op de voet volgen.

Zo had de Weekly Standard vorige week een stuk over de kwestie: Joseph Loconte, ex-medewerker van de Heritage Foundation, verbaast zich dat Wilders’ beroep op de vrijheid van meningsuiting vrijwel onweerlegd blijft in het Nederlandse debat:

„It apparently doesn’t occur to Dutch elites that when government takes sides in religious questions - under the banner of free speech - it undermines democratic freedom.”

Typisch een standpunt uit het Amerikaanse conservatieve denken, waarin religieuze tolerantie het uitgangspunt is.

Wilders weet dat. Toen hij in 2005 aan de grondslagen van zijn politieke beweging werkte, stak hij zijn licht op bij Amerikaanse conservatieven. Marc Chavannes sprak hem daarover in Washington voor NRC Handelsblad:

„Die hele Reagan-agenda bevalt me wel! (…) Ik kan niet alleen islam doen”.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen op nrc.nl/race08