GMAC staakt per direct verstrekking hypotheken

De Amerikaanse hypotheekaanbieder GMAC is met onmiddellijke ingang opgehouden met het verstrekken van nieuwe hypotheken in Nederland. Aanleiding voor het besluit is dat GMAC geen geld meer kan binnenhalen wegens de onrust op de geldmarkten.

Dat heeft een woordvoerder van GMAC Hypotheken gisteren bevestigd. GMAC stuurde onlangs een brief aan hypotheekadviseurs waarin stond dat het de verkoop van nieuwe hypotheken per 11 maart voor onbepaalde tijd zou opschorten.

Volgens GMAC, een van de belangrijkste buitenlandse prijsvechters op de Nederlandse hypotheekmarkt, heeft het opschorten van nieuwe hypotheken geen gevolgen voor de ongeveer 50.000 bestaande hypotheken. Het marktaandeel van GMAC bedroeg vorig jaar zo’n 4 procent van alle nieuwe hypotheken.

GMAC is een financiële dienstverlener die voor 49 procent eigendom is van General Motors. Zij heeft geen bankvergunning en kan daarom de hypotheken niet dekken door spaargeld aan te trekken, zoals ‘normale’ banken doen. In plaats daarvan bundelt GMAC de hypotheken en verkoopt ze in pakketjes als obligaties op de geldmarkt.

Sinds de zomer van 2007 is deze markt voor hypotheekobligaties echter opgedroogd. Oorzaak is de slechte toestand van de Amerikaanse huizenmarkt, waar steeds meer eigenaren met een lage kredietwaardigheid (subprime) hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De gebundelde en doorgeplaatste hypotheekobligaties zijn door financiële instellingen in de hele wereld gekocht. Iedereen loopt daarmee een deel van het risico van de Amerikaanse huizenbezitter met geldproblemen.

De hypotheken van GMAC vallen niet in deze zogenoemde subprime-categorie. Maar de angst op de financiële markten is zo groot, dat ook obligaties gebaseerd op ‘gezonde’ Nederlandse hypotheken niet meer verhandeld kunnen worden anders dan door een hoge risico-opslag te betalen.