‘Geert is Geert: niets is toevallig’

Geert Wilders zei deze week „alles op alles te zetten” om zijn Koranfilm Fitna nog voor het eind van de maand op internet te zetten. Waarom heeft hij nog zoveel tijd nodig? Omdat hij nog voorzieningen moet treffen om tienduizenden mensen tegelijk de film op zijn site fitnathemovie.com te laten bekijken, zei hij dinsdag.

Woordvoerder Niels Huijbregts van internetprovider Xs4all, die verder geen bemoeienis heeft met de film, bevestigt dat daarvoor extra servers moeten worden ingeschakeld zoals bij drukke websites gebeurt. Huijbregts zegt zich te kunnen voorstellen dat Wilders hier nog tijd voor nodig heeft. „Maar als hij enkele tienduizenden euro’s op tafel legt, kan er binnen een dag veel worden geregeld . Maar als je een miljoen mensen tegelijk wilt laten kijken, is een grotere investering nodig.”

Of heeft Wilders politieke overwegingen om de première uit te stellen? Duidelijk is dat de film de lancering van de beweging Trots op Nederland van Rita Verdonk begin april kan overschaduwen. Trots op Nederland zegt niet bang te zijn publicitair onder te sneeuwen in het rumoer rond electoraal rivaal Wilders. Maar adviseur Ed Sinke sluit niet uit dat Wilders in zijn timing rekening houdt met Verdonk. „Geert is Geert, niets is bij hem toevallig. Als hij rond 3 april met zijn film uitkomt, zal dat ook wel gepland zijn. We zullen wel zien wie het meest interessant is: Geert of Rita.” Wilders was vanmorgen onbereikbaar voor commentaar.