Gas helpt Groningen aan kunst

Op verzoek van Gasunie heeft toenmalig premier Kok in 2001 bij de Russische president Poetin gepleit voor het uitlenen van schilderijen aan het Groninger Museum. Mede door deze interventie was het doek De Wolgaslepers van Ilja Repin dat jaar te zien bij de Repin-expositie in Groningen.

Dit blijkt uit een reconstructie in deze krant. Het Groninger Museum organiseerde de afgelopen jaren vier grote tentoonstellingen met Russische kunst als onderwerp. De rol van Gasunie en van het Russische gasbedrijf Gazprom was daarbij cruciaal.

De Repin-tentoonstelling kwam voort uit de wens van Gasunie om zijn contract met Gazprom te vieren. Gazprom introduceerde het Groninger Museum bij het Tretjakovmuseum in Moskou, sindsdien een belangrijke partner van de Groningers.

Cultureel Supplement: pagina 8

    • Karel Berkhout