Duitsland weerstaat druk NAVO

Duitsland blijft bij zijn standpunt dat onder het huidige mandaat voor Afghanistan geen Duitse militairen in het zuiden van dit land langdurig zullen worden ingezet. Duitsland weerstaat daarmee de druk van de NAVO en van landen als de Verenigde Staten, Nederland en Slowakije.

Gisteren schreven de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Slowaakse ambtgenoot Kubiš in een bijdrage voor deze krant dat alle NAVO-militairen in Afghanistan flexibel moeten worden ingezet. In dat geval zou Duitsland buiten zijn relatief veilige gebied – het noorden – moeten gaan opereren.

De CDU/CSU en de SPD houden vol dat Duitsland onder het huidige, in oktober vorig jaar verlengde mandaat geen troepen blijvend naar het zuiden zal zenden. Dit mandaat geldt voor een jaar. Wat er na 12 oktober 2008 gebeurt, als het verloopt, is een open vraag. Binnen parlement en krijgsmacht groeit de neiging om militairen in Zuid-Afghanistan te stationeren. Maar er zal rekening moeten worden gehouden met de Bondsdagverkiezingen in 2009. Inzet van troepen in Zuid-Afghanistan ligt in Duitsland heel gevoelig.

Minister Franz Josef Jung (Defensie) liet eerder in stellige woorden weten: „Onze prioriteit en onze opdrachten liggen in het noorden. Het zou een grote fout zijn dat gebied te veronachtzamen door nu met troepen te gaan rouleren.” Bondskanselier Merkel waarschuwt voor een „wedloop in gevaar”. Duitsland stuurt – naast de 3.000 man in het noorden van Afghanistan – over enkele maanden 200 militairen voor de zogeheten snelle interventiemacht naar Afghanistan, die (tijdelijk) inzetbaar zijn in het hele land.

De Groen Links-fractie in de Tweede Kamer wil een spoeddebat over het voorstel van Verhagen. Woordvoerder Mariko Peters wil weten waarom het parlement niet eerder is geïnformeerd. „We hebben zo vaak gevraagd om een Nederlandse strategie, maar daar nooit antwoord op gekregen. Het is van de gekke dat we dit dan in de krant moeten lezen.” Harry van Bommel (SP) steunt Groen Links. Hij wijst op de beperkingen voor Nederland: „Internationaal zijn er heel andere geluiden dan wat Verhagen nu voorstelt.”

Woordvoerder Karien van Gennip (CDA) ontkent dat het plan van Verhagen een nieuwe strategie is: „Dit is alleen een nieuwe aanzet voor een discussie binnen de NAVO over de strategie.” Van Gennip benadrukt daarbij het belang van delen van risico’s voor de verschillende NAVO-lidstaten. PvdA- woordvoerder Martijn van Dam is het daarmee eens. Hij zegt het plan van Verhagen „als een politieke zet in aanloop naar de NAVO- top in Boekarest” te zien.

De NAVO geeft geen officiële reactie. „We weten er officieel niets van en hebben er dus ook geen mening over”, aldus een bron bij het bondgenootschap.