Dollarkoers bereikt nieuw dieptepunt

De dollar daalde gisteren naar een nieuw dieptepunt van 1,56 euro na groeiende onrust op de financiële markten over omvallende hedgefondsen en teleurstellende Amerikaanse winkelomzetten. De olie- en goudprijs boekten nieuwe records.

Omdat beleggers veilige havens zochten kwam de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) voor het eerst boven de 1.000 dollar. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg naar een nieuw record van 111 dollar.

Volgens berekeningen van zakenbank Goldman Sachs is de eurozone nu de grootste economische macht gerekend in actuele valutakoersen. Voor exporterende bedrijven in Europa is de waardedaling van de dollar slecht nieuws. Hun producten worden duurder en daardoor nemen de zorgen van bedrijven en politici over de concurrentiekracht van de Europese bedrijven toe. Ook zou een recessie in de VS kunnen overslaan op Europa. Vanmorgen riepen Europese regeringsleiders banken op om hun recente verliezen te nemen en te helpen de markten weer rustig te krijgen. De inflatie in de eurozone steeg naar 3,3 procent in februari, een record.

Rond het middaguur was de dollar ten opzichte van de euro weer iets gestegen naar 1,5558. Ook munten als de Zwitserse frank en de Japanse yen bereikten records tegenover de dollar. In Japan stijgt daardoor de angst dat de toch al wankele economie verder in problemen komt, door de duurder wordende export naar de VS.

Plannen van de Amerikaanse minister van Financiën, Hank Paulson, om de kredietcrisis te bezweren konden de val van de dollar gisteren niet stuiten. Paulson pleitte voor strenger toezicht op financiële instellingen. Bij beleggers overheerst de angst dat na het in Amsterdam genoteerde Carlyle Capital Corporation (CCC) er meer speculatieve hedgefondsen om zullen vallen. Gisteren maakte CCC – dat belegt in door de Amerikaanse overheid gegarandeerde hypotheekobligaties – bekend dat het niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Verder groeit de angst dat Amerika in een economische recessie terechtkomt. Beleggers vluchten daarom in de veiliger geachte grondstoffen en in Amerikaanse staatsobligaties. Aandelen daalden gisteren op Wall Street aanvankelijk sterk, maar herstelden zich waardoor de S&P 500 index een half procent hoger sloot en de Dow Jones index 0,3 procent. De Europese beurzen stonden vandaag rond de middag licht hoger.

Carlyle: pagina 13

Goudprijs: pagina 13