De gevreesde hyena-mannen

Foto uit de serie The Hyena & Other Men van Pieter Hugo. 2) Alhaji Hassan with Ajasco, Ogere-Remo, Nigeria 2007 Hugo, Pieter

Fotograaf Pieter Hugo (Zuid-Afrika, 1976) heeft gisteren de KLM Paul Huf Award gewonnen. De prijs van het Foam Fotografiemuseum Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar.

De hier afgebeelde foto’s behoren tot de serie The Hyena & Other Men. Het project begon met een foto die Hugo per e-mail van een vriend kreeg, genomen met een mobiele telefoon door een autoraam. Op de foto stond een groep mannen die in Lagos, Nigeria over straat liep met een hyena. Een paar dagen later stond de foto in een Zuid-Afrikaanse krant met de kop The Streets of Lagos. Nigeriaanse kranten speculeerden over een bende straatrovers, bodyguards, drugsdealers en afpersers.

Hugo wist de Gadawan Kura (vrij vertaald: hyena-mannen) in Benin City op te sporen. De mannen, vergezeld door een klein meisje, drie hyena’s, vier apen en een aantal pythons bleken rondtrekkende straatartiesten te zijn die ook traditionele medicijnen verkochten. Hugo reisde acht dagen met hen mee, van stad naar stad per minibus of taxi.

De jury van de Paul Huf Award koos Hugo uit 78 wereldwijde inzendingen en roemt zijn ‘sterk ontwikkelde visie, exceptioneel voor een jonge fotograaf’. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam van drie weken en een expositie in het Foam Fotografiemuseum Amsterdam in september 2008.

Meer over Pieter Hugo:pieterhugo.comMeer over de Paul Huf Award: foam.nl