Cubaan mag tv en computer kopen

Cubanen mogen binnenkort computers, dvd- en videospelers, magnetrons, grote tv’s en andere huishoudelijke apparatuur kopen. Dat meldde persbureau Reuters gisteren na inzage van een nog intern regeringsmemorandum. Nu zijn de verkoop en invoer van deze producten gebonden aan allerlei beperkingen, omdat, zegt het regime, het Cubaanse elektriciteitsnet anders zou bezwijken.

Vorige maand nam Raúl Castro officieel het presidentschap over van zijn oudere, zieke broer Fidel. Toen zei Raúl dat Cuba „een overvloed aan verboden en regels” kent, waarvan „we de meeste eenvoudige in de komende weken gaan schrappen”. „Veel regels hadden als enige doel om de opkomst van nieuwe ongelijkheid te voorkomen in een tijd van algemene schaarste”, zei Raúl.

Hij verwees daarmee naar de zogeheten período especial, de crisis die begin jaren negentig uitbrak na het wegvallen de steun van de Sovjet-Unie. Nog steeds kampt het land vaak met stroomuitval, maar vooral dankzij de olieleveranties van Venezuela is de energiecrisis nu veel minder nijpend.

De producten zullen worden verkocht in staatswinkels, waar met een munteenheid wordt betaald die Cubanen alleen kunnen krijgen als ze aan dollars of euro’s weten te komen via geldzendingen van familieleden of door zich in te laten met toeristen.

Volgens het memo zullen later ook rijstkokers, hometrainers en autoalarmen te koop zijn. In 2009 volgen airconditioners, waterkokers en elektrische douchekoppen en in 2010 ovens, fornuizen en broodroosters. Sinds mei 2007 is het toeristen al toegestaan video- en dvd-spelers en auto-onderdelen in te voeren. (Reuters)