Constante zuigkracht

Stofzuiger voor kleine ruimte
Stofzuiger voor kleine ruimte

Bij gewone stofzuigers dient de zak als opvangreservoir voor stofdeeltjes en ook als filter; de fijnste stofdeeltjes worden via de motor aan de achterkant weer uitgeblazen. Geurstaafjes in de stofzak lossen het probleem maar deels op, het apparaat blijft stof uitblazen.

Bij moderne stofzuigers wordt de uitgeblazen lucht extra gefilterd, maar deze filters zijn duur en als er een scherp voorwerp (bijvoorbeeld een punaise of tandenstoker) wordt opgezogen, kan de stofzuigerzak kapotgaan en het filter beschadigd raken.

Bijna dertig jaar geleden vond James Dyson een zakloze stofzuiger uit. Dysons stofzuigers zijn pittiger geprijsd dan conventionele stofzuigers. Maar uiteindelijk wordt het prijsverschil teruggewonnen: er hoeven geen stofzuigerzakken gekocht te worden en het filter hoeft ook nooit meer vervangen te worden.

Een ander voordeel is de constante zuigkracht; bij gewone stofzuigers neemt die af bij het voller worden van de stofzak.

Er is nu een nieuw model, de DC22, dat is bedoeld voor kleinere woonoppervlakken (tot zo’n 100 vierkante meter) die tal van vernieuwingen bevat. Prijs 399 euro.

Ruud van Marion

Meer informatie en een filmpje op nrc.nl/economie

    • Ruud van Marion