Chinese sporttalentjes (+video)

Pal naast het Houhaimeer, een van de grote toeristische trekpleister van Peking, ligt het complex van de Shichahai Sport internaat van de gemeente Peking. De school bestaat al vijftig jaar en heeft meer dan 35 wereld- en Olympische kampioenen voortgebracht, in sporten als turnen, badminton, tafeltennis, schaken en taekwondo. Onder hen tafeltennissers Wang Tao en

sportschool.JPGPal naast het Houhaimeer, een van de grote toeristische trekpleister van Peking, ligt het complex van de Shichahai Sport internaat van de gemeente Peking. De school bestaat al vijftig jaar en heeft meer dan 35 wereld- en Olympische kampioenen voortgebracht, in sporten als turnen, badminton, tafeltennis, schaken en taekwondo. Onder hen tafeltennissers Wang Tao en Zhang Yining en schaakkoningin Xie Jun.

Alle ingangen worden bewaakt door politie in uniform. Op het internaat zitten 600 kinderen uit Peking en uit de provincie. Hun dag bestaat uit studeren en trainen in de sportschool; ‘s avonds zijn ze vrij. De leeftijd van de kinderen varieert van vier tot achttien jaar. Ze wonen met vier tot zes op een kamer in houten stapelbedjes.

In het weekend mogen de jonge talenten naar huis, maar wie te ver weg woont, mag blijven. De allerkleinsten worden opgevangen door kindermeisjes. Het internaat heeft een staf van 180 man personeel; directieleraren, sportcoaches, keuken-schoonmaak en technisch personeel en artsen en fysiotherapeuten.

De school draait volledig op overheidssubsidie. De bijdrage van de ouders is symbolisch; tien euro per maand. Leerlingen die excelleren die krijgen zelfs een toelage. Kinderen die naar het internaat willen, moeten een toelatingsexamen doen zowel voor de leervakken als voor hun sport.

In lokale of regionale competities kunnen ze dan worden gescout voor een provinciale club of team waarna als ze heel goed zijn kunnen doorstromen naar het nationale team van hun sport.