Canada tot 2011 in Kandahar, als er steun komt

Het Canadese parlement heeft gisteren in ruime meerderheid gestemd voor verlenging van de militaire missie in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar tot 2011, op voorwaarde dat bondgenoten te hulp komen met tenminste duizend militairen en extra materieel.

De motie werd aangenomen met 198 stemmen voor en 77 tegen. De regerende Conservatieven van premier Harper en de oppositionele Liberalen, die de motie in overleg opstelden, steunden verlenging. Twee kleinere oppositiepartijen, het separatistische Bloc Québécois en de sociaal-democratische NDP, stemden tegen.

De motie was gebaseerd op het advies van een onafhankelijke commissie onder leiding van ex-vicepremier Manley. Die deed de aanbeveling dat de 2.500 Canadezen alleen in het gewelddadige zuiden moeten blijven als andere bondgenoten daar te hulp komen bij de strijd tegen opstandelingen. Tot nog toe zijn 80 Canadese militairen in Afghanistan gesneuveld.

Het gevechtskarakter van de operatie ligt gevoelig in Canada. De Liberale oppositie steunde verlenging, mits het accent van de operatie wordt verlegd van strijd tegen de Talibaan naar ontwikkeling en training van Afghaanse veiligheidstroepen. Dat doel wordt in de motie inderdaad gesteld, maar er zijn geen specifieke richtlijnen aan verbonden voor wat de militairen wel en niet mogen doen. Die worden overgelaten aan bevelhebbers ter plekke.

Maxime Bernier, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, zei „opgetogen” te zijn over het nieuwe mandaat. „De premier kan op basis hiervan onze bondgenoten overtuigen om met ons samen te werken, zodat we de nodige troepen en middelen hebben om te slagen in Kandahar.” Premier Harper hoopt op toezeggingen voor troepenversterking op een NAVO-top in Boekarest in april.

David Wright, een voormalige Canadese ambassadeur bij de NAVO, voorspelt dat die toezeggingen er inderdaad zullen komen, wellicht van Frankrijk of de Verenigde Staten. „Het feit dat er een besluit ligt van het Lagerhuis is erg positief”, zegt hij. „Ik heb er alle vertrouwen in dat er in Boekarest een oplossing komt voor de noden in Kandahar.”