‘Als mijn broertje echt homo is, moet ik hem respecteren’

Thuis bij de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels debatteerden jongeren met elkaar over discriminatie en vooroordelen.

Kun je twee zoenende homomannen en het dragen van een hoofddoekje met elkaar vergelijken? Een deel van een groep Friese jongeren vond tijdens een debat in Dijken eerder deze week van wel. „Geloof hoort bij een persoon en homo zijn ook.” Een jongen dacht er anders over. „In de Bijbel staat dat man en vrouw zich moeten voortplanten. Als iedereen homo is, sterft de aarde uit.” Enkele aanwezigen applaudisseerden.

In de woonboerderij van de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels (VVD) wisselden allochtone en autochtone jongeren van vijftien tot twintig jaar openhartig opvattingen met elkaar uit. Nijpels, in spijkerbroek en overhemd, leidde de discussie. Hij vindt dat de provincie een taak heeft om het debat tussen allochtone en autochtone jeugd in Friesland aan te jagen. Een half jaar geleden bezocht hij de Marokkaanse moskee in Leeuwarden, waar 150 vooral oudere dames en heren „urenlang heel tolerant tegen elkaar zaten te doen”, vertelde hij in Dijken. Maar hij had de jeugd gemist. Vooral zij moesten met elkaar in gesprek, vond hij.

Hij bood zijn woonboerderij aan als locatie. De multiculturele organisatie Kleurrijk Fryslân, de provincie en de Friese Raad van Kerken organiseerden de bijeenkomst. Onder de jongeren waren joden, boeddhisten, homoseksuelen, christenen, moslims, humanisten, atheïsten. Alleen de uitgenodigde Lonsdalers ontbraken.

Met prikkelende vragen hield Nijpels, die ooit discussies leidde op tv, de vaart erin. „Wat vind je van de film van Wilders”, vroeg hij de 18-jarige Saida Boudouft, die een hoofddoekje droeg. Hij gaat zijn gang maar, antwoordde ze. „Hij is vrij om de islam in een kwaad daglicht te stellen. Maar hij neemt wel risico’s.” Een ander: „Als Wilders daar gelukkig van wordt, moet hij die film uitzenden.”

Nijpels: „Of je het nu hebt over een rot-Amsterdammer, een rot-Fries of een rot-Turk. Hoe komen we van onze vooroordelen af?” Een meisje: „Het beste recept is je nergens iets van aan te trekken.” Zij, de Angolese Milay Martins (17), woont zeven jaar in Nederland en een jaar in Friesland. Ze gaat veelal met allochtonen om, niet met Friezen.

Volgens een Friese jongen is dat niet zo vreemd. „Als je ergens nieuw bent, trek je naar elkaar toe.” Wat zou jij doen als je broertje homo was, wilde Nijpels weten van een Marokkaanse jongen. „Dan wil ik eerst zeker weten of hij het echt is.” Kun je dat ruiken dan, reageerde Nijpels. De jongen: „Als hij echt homo is, moet ik hem in zijn waarde laten.”

Wiesje Procee vroeg zich af het niet hypocriet is dat veel allochtone jongeren homoseksualiteit afwijzen, terwijl ze zelf wel geaccepteerd willen worden. Mohamed El Arbyati (20) zei homo’s prima te vinden, zolang ze maar niet voor zijn neus met elkaar zoenen. Genoeg over homo’s, vond Nijpels. „Hoe zorgen we ervoor dat het in Nederland geen rotzooitje wordt?” Iedereen moet doen wat hij zelf wil, antwoordde een jongen. „Zonder dat hij anderen belemmert.”

„Word je ooit Nederlander?”, vroeg Nijpels een Marokkaanse jongen. Antwoord: „Nee nooit, je blijft altijd buitenlander. In Nederland ben je een allochtoon en in Marokko ben je een toerist.” Een blonde Friezin dacht dat discriminatie niet valt op te lossen. „Vooroordelen hou je altijd, ook tegenover Friezen.”