Aleksandra

Aleksandra De muzikaliteit van Alexander Sokoerovs (Russian Ark) anti-oorlogsfilm zit ’m vooral in het simpele en enigszins absurde uitgangspunt: hoogbejaarde oma Aleksandra (operaster Galina Visjnevskaja) trekt oorlogsgebied binnen op gezelligheidsvisite bij kleinkind. Dat gegeven wordt in diverse toonaarden en variaties uitgespeeld: Aleksandra die in een legertrein in het kamp in the middle of nowhere arriveert; Aleksandra die met haar kleinzoon rijen soldaten die hun geweren schoonmaken inspecteert alsof ze een hooggeplaatste generaal is; Aleksandra die in een tank kruipt. Aleksandra. Regie: Aleksander Sokoerov. Met: Galina Visjnevskaja, Vasili Sjevstov, Raisa Gichaeva. In: Filmmuseum, Amsterdam en Filmhuis Den Haag scene uit de film Alexandra (2007) FOTO: A-Film A-Film

De muzikaliteit van Alexander Sokoerovs (Russian Ark) anti-oorlogsfilm zit ’m vooral in het simpele en enigszins absurde uitgangspunt: hoogbejaarde oma Aleksandra (operaster Galina Visjnevskaja) trekt oorlogsgebied binnen op gezelligheidsvisite bij kleinkind. Dat gegeven wordt in diverse toonaarden en variaties uitgespeeld: Aleksandra die in een legertrein in het kamp in the middle of nowhere arriveert; Aleksandra die met haar kleinzoon rijen soldaten die hun geweren schoonmaken inspecteert alsof ze een hooggeplaatste generaal is; Aleksandra die in een tank kruipt.

Aleksandra. Regie: Aleksander Sokoerov. Met: Galina Visjnevskaja, Vasili Sjevstov, Raisa Gichaeva. In: Filmmuseum, Amsterdam en Filmhuis Den Haag