Aftellen voor de Nederlandse iPhone

activesync_iphone.jpgAls we de kenners mogen geloven, kan het niet anders dat de Apple iPhone binnen een paar weken door T-Mobile in Nederland verkocht gaat worden. Helaas levert bellen met de woordvoerders van Apple en T-Mobile levert alleen een vriendelijk “waar heeft u het over?” op.
Maar de iPhone rukt op: vandaag werd officieel bekend gemaakt dat Oostenrijk en Ierland de smartphone gaan verkopen, na eerder introducties in Engeland, Duitsland en Frankrijk. De kosten in de nieuwe landen: 399 euro voor een 8 GB versie, de 16 GB iPhone is 499 euro. Voor het abonnement betaal je dan nog eens 55 euro per maand.
De meeste early adaptors adopters in Nederland trekken zich niets aan van landsgrenzen en hebben de iPhone zelf grijs geïmporteerd - gebruik makend van de lage dollar en de succesvolle hacks die om de haverklap op het net verschijnen. Zelfs iPhone-versie 2.0, waarvan afgelopen week een test-versie uitkwam, is nu al gehackt, meldt ZDNet.

iPhone 3G
Naarmate de Nederlandse release langer op zich laat wachten, wordt het aantrekkelijker om te wachten op de iPhone die 3G ondersteunt (snel mobiel internet) en wellicht zelfs goed kan navigeren. Die versie zou volgens het geruchtencircuit in de zomer al op de markt verschijnen. Apple zal de 3G-versie echter zo lang mogelijk geheim houden, om te voorkomen dat de verkoop van de huidige iPhone inzakt. Er moeten er uiteindelijk 10 miljoen van verkocht worden, volgens de prognoses van Steve Jobs.

De 4 miljoen iPhones die tot nu toe verkocht zijn, krijgen wel een hoop extra functionaliteit. De nieuwe 2.0 software kan overweg met meer chatapplicaties, games en andere leuke programma’s. Kijk voor meer voorbeelden naar de (ellenlange) presentatie van de Software Development Kit, waarmee ook externe partijen software voor de iPhone kunnen maken. Het is vooral grappig om te zien hoe bekende Sega-games nu bestuurd kunnen worden door de iPhone toestel te ‘tilten’: schuin houden en heen en weer bewegen, zodat de bewegingssensor de rol van muis overneemt.

Video van de Sega-demonstratie
[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=SLAywzUcw50" height="355" width="425" /]

De nieuwe applicaties worden straks verkocht via de iTunes Store, en daarvan vangt Apple dertig procent. Maar de echte killer app is ondersteuning voor Exchange-servers, die in de meeste bedrijven verantwoordelijk zijn voor mail-, agenda- en contactenbeheer. Door een licentie te nemen op Microsofts Activesync is de iPhone (en ook de iPod Touch) straks aantrekkelijk voor het bedrijfsleven, denkt Apple-baas Steve Jobs.
Apple hoopt op een flinke toename van het aantal zakelijke klanten. De vraag is of systeembeheerders zitten te wachten op een business tool waar medewerkers ook hun video’s, muziek en games op kunnen spelen. En die - bij gebrek aan 3G-ondersteuning - nog sterk afhankelijk is van draadloze netwerken.


Mega-dock
griffin_powerdock_ipods.jpgipoddock_ultra.jpgVoor iedereen die al met een gehackte iPhone rondwandelt: het maakt Apple niet veel uit welke sim er in het het apparaat zit. Een hoge Apple-baas zei tegen onlangs tegen Business Week dat Apple ‘niet getrouwd’ is met telecomoperators. En wie straks met een handvol iPhones en iPods, zal zich heeft Griffin een slimme oplossing bedacht: een Powerdock, waarmee je vier iPods en iPhones tegelijk kunt synchroniseren of opladen (70 dollar). Is dat niet voldoende, dan kun je altijd nog je toevlucht nemen tot deze mega-ultra-dock voor vijftien iPods (foto rechts). Kijk op de site van  producent Parat voor nog meer docking pret.

Video van de gehackte iPhone firmware:
[kml_flashembed movie="http://youtube.com/swf/l.swf?video_id=A1IciUGMQgU" height="355" width="425" /]

    • Marc Hijink