3 Combineren

Mmmm lekker, kiwi met oesters OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mmmm lekker, kiwi met oesters OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Food Pairing

www.foodpairing.be

Kiwi met oesters is een fantastische smaakcombinatie, zo blijkt. Zo ook chocolade met kaviaar of aardappels met koffie. Niet echt voor de hand liggende matches, maar sommige ingrediënten bevatten gelijksoortige aromatische componenten en gaan daardoor goed samen. Food pairing raakte begin jaren ’90 in zwang bij voedingswetenschappers en topkoks, maar is nooit echt in kaart gebracht. Het Belgische team van Food for Design, bestaande uit een sterrenchef, een ontwerper en een voedingswetenschapper, heeft nu zo’n tachtig producten en hun matches op foodpairing.be gezet. Food for Design ondersteunde al langer toprestaurants (zoals El Bulli in Spanje, The Fat Duck in Groot-Brittannië, en Oud Sluis). Kies een ingrediënt en je ziet een heel vertakkingsnetwerk: hoe dichterbij de bron, hoe meer gemeenschappelijke smaakcomponenten er zijn. (IdV)