Word je lichter in je hoofd van rode of van witte wijn?

Wim en Jacomine Hoogendam uit het Friese Jelsum willen samen nog wel eens een fles witte wijn legen bij de avondmaaltijd. ‘Na afloop is het vaak niet eens zo dat we licht in ons hoofd zijn’, mailen ze. Een fles rode wijn daarentegen, tikt flink aan. ‘Is dat te verklaren, of hebben alleen wij dat?’

Hoe wijn valt, verschilt per persoon, zegt Ellen Dekkers, cursusleider van de Wijnacademie. „Ik kan beter tegen witte wijn, van rode wijn word ik slaperig. Maar ik ken ook mensen die het andersom hebben.”

Rode wijnen ‘vallen’ over het algemeen zwaarder dan witte, denkt oe-noloog Gerhard Horstink: „Als je rode wijn indampt tot een droge reststof, dan blijven er kleurstoffen en tannine over. Dit maakt een wijn minder makkelijk verteerbaar en wellicht valt hij dan zwaarder.”

Aangeschoten raak je alleen van de alcohol in de wijn. En rode wijn bevat gemiddeld genomen wat meer alcohol, doordat men blauwe druiven langer aan de tak hangen dan witte. „Ze bevatten daardoor meer suiker en geven wijnen met meer alcohol”, vertelt wijnschrijver Hubrecht Duijker. „Witte druiven worden vaak vroeger geplukt, zodat de vruchtjes nog redelijk wat zuren behouden die de wijnen frisser doen zijn.”

Rode (en witte) wijnen worden ook steeds krachtiger. Vroeger waren percentages van 14,5 procent uitzonderlijk, nu is dat gebruikelijk, zeker bij Argentijnse, Australische, Chileense en Zuid-Afrikaanse wijnen.

Landen met een koel klimaat verhogen het alcoholpercentage in wijn door middel van chaptalisatie „Dat is het toevoegen van suiker aan most, nog niet gefermenteerd druivensap”, zegt cursusleider Dekkers. Een andere, mogelijke verklaring is de opwarming van de aarde. Hogere jaartemperaturen kunnen leiden tot meer suiker in de druiven tijdens het groeiseizoen en dus meer alcohol in de wijnen.

Wijnpublicisten hebben wereldwijd tegen deze ‘overdaad’ geprotesteerd. Duijker: „Er zijn inmiddels zelfs rode wijnen op de markt waar enkele procenten alcohol uit werden verwijderd – maar tegelijk ook wat ruggengraat en karakter.”

Linda van Stek