Waris Dirie al vijf jaar geen VN-ambassadeur

Waris Dirie, het ex-topmodel dat vorige week enkele dagen vermist werd in Brussel, is al sinds 2003 geen speciaal VN-ambassadeur meer. Zelf gebruikt ze die titel nog wel, onder meer tijdens officiële gelegenheden en op haar website.

Een VN-woordvoerder verklaart dat Dirie vanaf 1997 voor UNFPA, het bevolkingsfonds van de VN, werkte als speciale ambassadeur in de strijd tegen genitale verminking van vrouwen. „Ze stopte daarmee in 2003. Daarna zette ze de strijd tegen vrouwenbesnijdenis voort met haar eigen Waris Dirie Foundation in Wenen”, aldus de woordvoerder. Hij legt er de nadruk op dat Dirie de titel ‘ambassadeur’ sinds 2003 niet meer mag gebruiken.

De van oorsprong Somalische Dirie kwam vorige week in opspraak omdat ze twee dagen lang spoorloos was. Aanvankelijk zei ze tegen de Belgische politie dat er niets was gebeurd in die twee dagen, later vertelde ze dat een taxichauffeur haar ontvoerde en meerdere pogingen deed om haar te verkrachten. Ze beschuldigde de politie ervan haar als een prostituee behandeld te hebben. De Belgische politie onderzoekt de zaak.

http://www.waris-dirie-foundation.com/