VWS tegen nieuwe EU-regels voor voedseletiketten

Rotterdam, 13 maart. Waarschuwingen achter de toonbank bij de verse bakker over noten in het brood. `Bevat melk` op de schapkaart van de marktkraam die zalmsnippers verkoopt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil de huidige voorschriften voor de etikettering van allergenen uitbreiden tot niet-voorverpakte levensmiddelen. Maar het ministerie van VWS is het niet met de plannen eens. Het voorstel ”gaat voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid van consumenten met een allergie om dit na te vragen”, aldus het ministerie in de Nederlandse reactie op de recente plannen van de Europese Commissie. Nederland vreest een te zware belasting van ”cateraars, marktlieden, bakkers en slagers”. Bovendien gaat het doorgaans niet om producten die internationaal worden verhandeld, dus heeft de EU er niets over te zeggen, zo luidt het Nederlandse standpunt. Professor celbiologie en immunologie Huub Savelkoul noemt dit ”te kort door de bocht”. Savelkoul: ”Het toepassen van deze wetgeving is inderdaad lastig, maar we moeten het toch proberen. Want als het mis gaat bij mensen met een lage drempelwaarde voor een allergische reactie, dan gaat het meteen goed mis. Zeggen dat het allemaal je eigen verantwoordelijkheid is, is wel erg makkelijk.”