Vulkaanuitbarsting bracht donkere tijd

Rotterdam 13 maart. De diepe klimatologische afkoeling die de aarde trof in het jaar 536 en die 15 jaar aanhield is veroorzaakt door de zwaarste vulkaanuitbarsting van de afgelopen tweeduizend jaar. De zwavelhoudende gassen die de vulkaan de stratosfeer in blies, filterden het zonlicht en verlaagden de gewone opwarming. Deense en Britse onderzoekers komen deze week in Geophysical Research Letters tot die slotsom in een lang debat over het bestaan van de vulkaan. Zij vonden de zwavelverbindingen terug in boorkernen uit ijs van Groenland en Antarctica en wisten de zwavelpiek precies te dateren. Het effect van de uitbarsting (de afkoeling en de atmosferische heiigheid) is wél beschreven in historische documenten en ook teruggevonden in jaarringen van bomen. Vermoedelijk lag de vulkaan bij de evenaar.