Vergeten olympiër Smit is terecht

Het mysterie van de vergeten olympiër, bokser J. Smit, is opgehelderd. Archivaris Ton Bijkerk, die gegevens bijhoudt van de bijna 2.400 Nederlandse sporters die ooit meededen aan de Olympische Spelen, kreeg gisteren het verlossende bericht van de dochter van de man die in 1924 in Parijs meedeed in het bantamgewicht.

J. Smit heette in werkelijkheid Arij Smit, geboren op 7 juli 1907 in Schiedam. Er waren twee factoren die de zoektocht van Bijkerk hebben bemoeilijkt. Hij zocht bijna een halve eeuw naar een J. Smit in Rotterdam. „Het was zoeken naar een speld in een hooiberg, maar ik ben nu een gelukkig mens”, reageerde de 77-jarige Bijkerk.

Media-aandacht heeft uiteindelijk de kwestie opgelost. Dinsdagavond zag de inmiddels 71-jarige dochter van de bokser een foto van haar vader in het SBS-programma Hart van Nederland.

Bijkerk heeft nu zijn archief compleet. Zijn naslagwerk Olympisch Oranje krijgt na de Olympische Spelen van Peking een nieuwe druk. Mét de gegevens van Arij Smit. „Ik weet nu opeens een heleboel van hem. Onder meer dat hij korte tijd profbokser is geweest en daarna trainer is geworden. „Hij heeft ook bij Ajax gewerkt”, weet Bijkerk uit gesprekken met Smits dochter.

Al pratend vonden ze meer opvallende feiten. „Het merkwaardige is dat zij en ik rond 1950 lid zijn geweest van dezelfde zwemvereniging in Haarlem”, aldus Bijkerk. „Ik begrijp steeds minder dat er al die tijd geen informatie over hem is geweest. Zeker omdat zijn dochter me ook vertelde dat hij aan het einde van zijn loopbaan actief was als financieel-economisch redacteur bij het ANP.” (ANP)