Turkse premier daagt Merkel uit

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland is door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan uitgenodigd om samen met hem Turken in Duitsland toe te spreken. Dat zou moeten gebeuren op eenzelfde soort bijeenkomst als die van 10 februari in Keulen, toen Erdogan tegenover duizenden enthousiaste Duitse Turken verklaarde dat assimilatie „een misdaad tegen de menselijkheid” is. Erdogans rede maakte veel kritiek los in Duitsland.

In een vraaggesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zegt Erdogan dat hij aan Merkel had gevraagd gezamenlijk in Keulen op te treden. Eerst zou de bondskanselier daartoe bereid zijn geweest; later had ze afgezegd. „Als we daar samen op het podium hadden gestaan, was het een signaal aan de Duitse samenleving geweest, en had het de in Duitsland wonende Turken gemotiveerd. We kunnen het alsnog doen, wanneer mevrouw Merkel maar wil”.

Merkel zei na Erdogans rede in Keulen dat zij ook kanselier is van de in Duitsland levende Turken, die zich bij problemen altijd tot haar kunnen wenden. Uit een opiniepeiling van weekblad Die Zeit blijkt echter dat 85 procent van de Turken in Duitsland zegt zich niet door de bondskanselier vertegenwoordigd te voelen.

De Turken vormen met naar schatting tussen 2,5 en drie miljoen mensen de grootste groep allochtonen in Duitsland. Hun integratie verloopt niet soepel. Erdogan zegt in het interview dat Turken in Duitsland moeten integreren en in harmonie met de maatschappij dienen te leven. Maar hij zegt ook: „Laat ze hun religie beleven, hun [eigen] taal leren, hun gebruiken praktiseren”.

Juist vandaag is in Berlijn een grote islamconferentie begonnen, waaraan veel vertegenwoordigers van Turkse organisaties deelnemen.