Tibetanen opgepakt na protest in India

De Tibetaanse demonstranten die vandaag door de Indiase politie gearresteerd zijn, hebben aangekondigd na hun vrijlating een nieuwe protestmars te zullen beginnen. Foto AP Indian police detain marching Tibetan protestors at Dehra, about 20 kilometers (12 miles) from the Kangra district boundary that surrounds Dharmsala, the headquarters of the Tibetan government-in-exile in India, Thursday, March 13, 2008. Police detained more than 100 Tibetan exiles marching in northern India to Tibet in protest of China's Olympic Games early Thursday morning, organizers and officials said. (AP Photo/Ashwini Bhatia)
De Tibetaanse demonstranten die vandaag door de Indiase politie gearresteerd zijn, hebben aangekondigd na hun vrijlating een nieuwe protestmars te zullen beginnen. Foto AP Indian police detain marching Tibetan protestors at Dehra, about 20 kilometers (12 miles) from the Kangra district boundary that surrounds Dharmsala, the headquarters of the Tibetan government-in-exile in India, Thursday, March 13, 2008. Police detained more than 100 Tibetan exiles marching in northern India to Tibet in protest of China's Olympic Games early Thursday morning, organizers and officials said. (AP Photo/Ashwini Bhatia) Associated Press

Ruim honderd Tibetanen die maandag aan een protestmars tegen de Olympische Spelen in Peking waren begonnen, zijn vandaag gearresteerd in de Indiase stad Dehra. Zij waren maandag, toen het 49 jaar geleden was dat de Tibetaanse regering in ballingschap ging, begonnen aan een tocht die bij het begin van de Spelen in augustus moest eindigen aan de Tibetaanse grens. Daarmee wilden zij aandacht vragen voor hun onafhankelijkheidsstrijd.

De Indiase regering had de demonstranten verboden het district te verlaten waarin Dharamsala, het ballingsoord van de Dalai Lama, ligt. Vermoedelijk komen de demonstranten, die in hongerstaking zijn gegaan, snel vrij na een belofte om de protesten te staken.

Ook in verschillende Chinese provincies hebben de afgelopen dagen relatief grote demonstraties tegen het Chinese bestuur van Tibet plaatsgehad. Volgens actiegroepen waren er maandag ongeveer 400 monniken op de been in het noordwestelijke Qinghai, en honderd in de provincie Gansu.

China heeft de noordkant van de Mount Everest de komende maanden afgesloten voor expedities, werd gisteren bekend. Als onderdeel van het ceremonieel rond de Spelen wordt de Olympische fakkel naar de top van de berg gebracht. Tibetaanse activisten hebben eerder spandoeken opgehangen bij het basiskamp. (AP, Reuters)