Telefoontje van Gitmo naar huis

De 275 terreurverdachten die nog vastzitten op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay, mogen af en toe naar huis bellen. Critici zien het als een poging het imago van de terreurgevangenis op te vijzelen. Volgens de legerleiding gaat het alleen om de gezondheid en het welzijn van de gevangenen. De VS hopen iets te veranderen aan de vijandige sfeer in ‘Gitmo’. Sinds de oprichting van het kamp na 11 september 2001 leven de meeste gevangenen 22 uur per dag in isolement. Ze zijn nog niet aangeklaagd en wachten soms al zes jaar op berechting door een militair tribunaa. Tot nu toe mochten gevangenen alleen bij hoge uitzondering – zoals een sterfgeval – bellen met familie. Het enige contact dat ze verder hadden was met hun advocaten en medewerkers van het Rode Kruis. Hoe lang of vaak er gebeld mag worden is nog onduidelijk; volgens een advocate van een van de verdachten twee keer per jaar één uur. (AP)