Stabiele factor Gomes houdt wankel PSV overeind

PSV0Tottenham Hotspur1

Ruststand 0-0. 82. Berbatov 0-1. Scheidsrechter: Trefoloni (Ita). Toeschouwers: 33.500. PSV wint de strafschoppen met 6-5.

Heurelho Da Silva Gomes was er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor dat PSV gisteravond ten koste van Tottenham Hotspur de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi bereikte.

De 27-jarige doelman ranselde in de laatste minuut van de verlenging op fabelachtige wijze de bal uit het doel na een schot van Steed Malbranque en hield PSV een paar minuten later in de beslissende strafschoppenrace overeind door een strafschop van Jermaine Jenas te stoppen. Pascal Chimbonda had zijn zenuwen niet in bedwang bij de zevende strafschop van Tottenham Hotspur. Hij schoot de bal naast, waardoor PSV zich verzekerd weet van een plaats bij de laatste acht. Gomes werd, zoals vaak de voorbije jaren, door het publiek als de held van de avond toegezongen. „Niet ik ben de held, maar de ploeg”, sprak de doelman na afloop bescheiden.

Die houding sierde Gomes. Maar ‘de octopus’ deed zichzelf daarmee tekort en hij gaf zijn ploeggenoten te veel krediet voor de zwaarbevochten overwinning. De ploeg van trainer Sef Vergoossen verraste vorige week donderdag op White Hart Lane vriend en vijand met de wijze waarop Tottenham Hotspur werd bestreden. De formatie van Juande Ramos mocht achteraf nog van geluk spreken dat de schade in Londen tot 0-1 beperkt was gebleven.

De rollen waren gisteravond in Eindhoven omgedraaid. PSV riep de problemen over zich af door zeer behoudend aan de wedstrijd te beginnen. In de 82ste minuut kreeg de Nederlandse kampioen het loon voor de angst: Dimitar Berbatov schoot de bal uit een voorzet van Chimbonda onberispelijk achter Gomes.

PSV kon daarna slechts de hoop koesteren dat Gomes zijn ploeg door de verleningen zou slepen. De doelman was gisteravond de enige stabiele factor in de opvallend wankele defensie van PSV. Zo ging de jeugdige Dirk Marcellis een paar keer lelijk in de fout en was de Mexicaanse international Carlos Salcido een paar keer volledig de weg kwijt. In de eerste helft kopte de verdediger bijna een bal in eigen doel. Gomes kwam na afloop met een opvallende verklaring voor het vreemde optreden van Salcido. „Ik praat als keeper altijd in het Nederlands, maar Carlos begrijpt dat vaak niet.”

Gomes is de enige Zuid-Amerikaan in de selectie van PSV die zich enigszins in het Nederlands verstaanbaar kan maken. De publiekslieveling is mede daardoor de natuurlijke leider binnen de selectie, waarvan Timmy Simons aanvoerder is. De doelman die in de zomer van 2004 naar PSV kwam is in Eindhoven uitgegroeid tot een fenomeen. Onder leiding van keeperstrainer Joop Hiele wist Gomes zich binnen een mum van tijd een Europese stijl van keepen meester te maken.

Het is voor Hiele wrang dat hij na vier seizoenen door PSV wordt afgedankt. De voormalige doelman van het Nederlands elftal zou volgens de officiële lezing van de club qua karakter te veel lijken op de toekomstige trainer Huub Stevens. Op aandringen van Gomes – die vorig jaar zijn contract tot 2013 verlengde – werd de Braziliaan Flavio de Britto Pereira Tenius vastgelegd als nieuwe keeperstrainer. Hiele beleefde gisteren naar eigen zeggen in Eindhoven „na een paar donkere weken eindelijk weer wat leuks”. „Het was misschien vanavond ook een beetje mijn succes”, stelde Hiele. „Aan de andere kant kan ik hem voor de strafschoppenreeks alleen maar raad geven. Hij moet ze toch echt zelf pakken.”

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Matteo Trefoloni had Hiele kort contact met Gomes. „Ik heb hem gezegd dat hij zo lang mogelijk zijn tijd moest nemen. De spelers zijn na twee verlengingen moe, waardoor er druk op hun benen komt te staan. Bovendien gaan ze de ballen dan vaak cross schieten. En dat gebeurde ook.”

Gomes draaide zich voor iedere strafschop om. Met zijn handen omhoog zocht hij contact met god, een houding die tevens de spelers van Tottenham moest ontmoedigen. PSV leek de penaltyreeks door een misser van Danko Lazovic te gaan verliezen, maar Gomes bleef vertrouwen in zichzelf houden. Op verbluffende wijze pakte hij de vijfde strafschop van Tottenham die werd genomen door Jenas. „La la la la la, Gomes, Gomes”, galmde van de tribunes.

Gomes pakte daarna invaller Otman Bakkal vast in het strafschopgebied. „Nu moet jij scoren en zal ik de volgende bal pakken”, sprak hij de invaller toe. Het liep iets anders. Bakkal scoorde en Chimbonda schoot twee strafschoppen later naast. Algemeen directeur Jan Reker sprak van „een mooie avond voor het Nederlandse voetbal”. Met dank aan Gomes. Reker: „Ja, zo’n keeper geeft een geruststellend gevoel. Hij moet gewoon veertig worden bij PSV.”

    • Koen Greven