Scholen Hongkong dicht wegens griep

Alle kinderdagverblijven, basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in Hongkong zijn vandaag voor twee weken gesloten uit vrees voor een griepepidemie onder jonge kinderen. Een commissie van wetenschappers moet onderzoek doen naar de recente dood van vier kleine kinderen, van wie er zeker twee griep hadden.

Dinsdag stierf een zevenjarig jongetje dat vorige week in een ziekenhuis was opgenomen met griepverschijnselen. De doodsoorzaak is nog onbekend, maar er ontstond ongerustheid toen ook vijf van zijn klasgenoten werden opgenomen. Zij verkeren in stabiele toestand. Een driejarig meisje dat is gestorven had griep van het seizoensvirus H3N2.

De gezondheidsexperts moeten onderzoeken waarom er dit jaar meer kinderen ziek worden en wat de oorzaken van de sterfgevallen zijn, zei minister van Volksgezondheid York Chow gisteren. Uit voorzorg is de paasvakantie voor ruim een half miljoen kinderen van 1.745 onderwijsinstellingen vervroegd.

Hongkong heeft een vrees voor virussen overgehouden aan de luchtwegziekte sars vier jaar geleden. Toen raakten 1.755 inwoners geïnfecteerd, van wie er 299 stierven. Ook is in de afgelopen maanden weer het voor mensen dodelijke vogelgriepvirus H5N1 geconstateerd, waaraan in 1997 zes inwoners van Hongkong stierven.

Volgens microbioloog P.L Ho van de Universiteit van Hongkong duidt de grote spreiding van de griepgevallen er op dat het geen uitzonderlijk agressieve mutatie van het griepvirus betreft. (AP)