Rusland vervolgt kritische blogger

Het Openbaar Ministerie in de Noord-Russische Komi-republiek gaat een blogger vervolgen, die op internet kritiek heeft geleverd op de politie.

De aanklacht tegen de 22-jarige Savva Terentjev, die tot twee jaar gevangenisstraf of een boete van 8.000 euro kan worden veroordeeld, komt te midden van toenemende vermoedens dat de Russische overheid de vrijheid van meningsuiting op internet wil gaan beknotten. Gevreesd wordt dat een onlangs opgetuigde wet die extremistische literatuur verbiedt daarvoor zal worden gebruikt.

Kritiek op de autoriteiten is in Rusland grotendeels op internet te lezen. Vooral jonge kiezers, die tijdens de afgelopen parlements- en presidentsverkiezingen onder druk waren gezet om op Verenigd Rusland of Medvedev te stemmen, uitten hun ongenoegen op weblogs. Op Russische internetkranten verschijnt nieuws dat de door de staat beheerste media niet haalt. Ook wordt op websites regelmatig opgeroepen tot spontane protestdemonstraties.

Terentjev werd in augustus 2007 aangeklaagd op grond van een artikel in het Wetboek van Strafrecht voor het zaaien van haat, nadat hij in februari van dat jaar op een weblog op LiveJournal onder meer had beweerd dat politieagenten dagelijks ceremonieel zouden moeten worden verbrand op grote pleinen in de steden. Op dat blog werd de politie door de deelnemers gekritiseerd nadat ze de burelen van een oppositiekrant in de stad Syktyvkar was binnengevallen. De volgende dag deed de politie huiszoeking in Terentjevs appartement en werd zijn computer in beslag genomen.

De Russische internetgoeroe Anton Nosik, hoofd van LiveJournal in Rusland, zei dat er in zijn land geen wet bestaat die weblogs verbiedt. „Een weblog is geen massamedium, het is gemaakt voor het uitwisselen van meningen, het is geen internetforum. Als je iemand arresteert vanwege een opmerking op een weblog, is dat te vergelijken met de arrestatie van iemand die in een stadsbus zijn mening ventileert. Als Terentjev wordt veroordeeld kunnen ze nog wel tienduizenden andere webloggers oppakken. De overheid zal er miljoenen agenten voor nodig hebben.”