Regering Somalië praat met iedereen

In wat veel weg heeft van een wanhoopsdaad, heeft de regering van Somalië zich bereid verklaard tot besprekingen met al haar opponenten – ook de gewapende tak van de moslimextremisten in het land.

De regering wilde tot dusverre alleen praten met gematigde opstandelingen en militanten die hun wapens inleveren. De koerswijziging kan er op duiden dat de regering zich in de hoek gedrukt voelt door de extremisten, die de laatste maanden hun invloed in het land uitbreiden. De extremisten werden in 2006 nog verjaagd uit de hoofdstad Mogadishu.

De opstandelingen hadden vanmiddag nog niet gereageerd. Waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat het tot besprekingen zal komen: de opstandelingen hebben tot nu toe steeds als voorwaarde geteld dat Ethiopië zijn militairen uit Somalië terugtrekt. De Ethiopische troepen hielpen de regering van Somalië destijds de rebellen te verjagen. De regering weigert echter de Ethiopiërs, op wie haar toch al beperkte gezag voor een belangrijk deel leunt, weg te sturen.

„De regering zal met haar tegenstanders spreken, [...] waar en wanneer zij maar willen”, verklaarde premier Nur Hassan gisteren. Eventuele besprekingen zouden geregisseerd moeten worden door de Verenigde Naties.

Opstandelingen sneden vandaag de hoofden af van drie Somalische militairen. Het waren de eerste onthoofdingen sinds de extremisten de macht in de hoofdstad kwijtraakten, een verder teken van de erosie van het centrale ‘gezag’ sedertdien. (AP, Reuters)