Poetin: corrupte hand afhakken

President Poetin heeft geopperd de handen af te hakken van corrupte ambtenaren. Hij zei dit in het Kremlin tijdens een rondetafelgesprek met vooraanstaande parlementsleden. Toen de leider van de communistische fractie in de Doema, Gennadi Zjoeganov, opmerkte dat aannemers die een flatgebouw willen bouwen iedere betrokken ambtenaar steekpenningen in de hand moeten drukken, zei Poetin: „Natuurlijk zou het goed zijn die klauw af te hakken, net zoals in de Middeleeuwen gebeurde. Dat zou de beste oplossing zijn.” Om te vervolgen met: „Zodra je hiermee begint, houdt die klauw meteen op met vragen om geld.” Ondanks Poetins roep om strenge aanpak van corruptie, is deze de afgelopen acht jaar in Rusland alleen maar toegenomen. In de regering van president Medvedev wordt Poetin waarschijnlijk premier, belast met corruptiebestrijding. Of er dan handen worden afgehakt, valt nog te bezien. (NRC)